Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2012-06-20

  Succé för Sommarhögskolan även i år

  Full aktivitet på Sommarhögskolan den 11-20 juni för 90 barn mellan 13-14 år.

  RobotbyggeFör fjärde året i rad har barn i åldrarna 13-14 år erbjudits att studera på högskolan under sommarlovet. Tillsammans med Botkyrka, Huddinge, Järfälla och Nacka kommuner anordnar Södertörns högskola en sommarhögskola för 90 ungdomar, framför allt från familjer utan studietradition.

  – Eftersom barnen får möta högskolan i unga år hoppas vi att de blir motiverade att studera vidare efter gymnasiet, säger Kurt Wallbom, projektledare för Sommarhögskolan. Lusten att vilja studera på högskolenivå grundläggs tidigt och den måste vi ta fasta på!

  Mentorer leder tankarna in i framtiden

  Under åtta dagar har barnen deltagit i NO-praktik och SO-inriktad undervisning under ledning av lärare från högskolan och tolv studentmentorer. Mentorerna kommer både från lärarutbildningen och från spelprogrammet på Södertörns högskola. Temat för året har varit Leonardo da Vinci med fokus på framtiden.

  – Genom da Vinci får vi in många av skolans ämnen - musik, bild, matematik och teknik, säger Kurt.

  Förutom att öva koncentration och problemlösning får ungdomarna bland annat tillverka "slime", bygga robotar, programmera datorspel och träna entreprenörskap.

  – För att kunna se framåt måste man ju också se bakåt, säger Morgan Dahlgren, studentmentor.

  Framtidstemat började mycket riktigt med en stadsvandring i Gamla stan, där Medeltiden kopplades till det som ligger framför oss. Det blev en guidad historisk resa som bland annat visar hur Stockholm har varit och fortsätter vara beroende av invandring.

  Ny teknik och brev till framtiden

  Visionen av framtiden blev också tydlig genom ett studiebesök på Microsoft. Här fick eleverna diskutera hur tekniken kommer att anpassas i framtiden samt hur all vår kommunikation kommer att underlättas av ny teknik. Eleverna har också själva fått skriva brev i form av en framtidsvision. Breven kommer att läggas i en tidskapsel och grävas ner på hemlig plats... för någon annan att hitta i framtiden...

  Morgan Dahlberg instruerar eleverDatorprogrammering

  Bakgrund, ansökan och kontakt

  Sommarhögskolan har byggts upp med inspiration från olika lyckade verksamheter i Europa, framför allt från "Summer Academy" på Strathclydeuniversitetet i Glasgow. Till Sommarhögskolan ansöker eleverna själva med CV och motivering varför de vill delta. Anmälan till sommarhögskolan görs hos respektive kommun.

  För mer information kontakta projektledare Kurt Wallbom.

  Bild och text: Anna Hartvig