Om Södertörns högskolebibliotek

Student utanför biblioteket.

Om webbplatsen

Tekniskt fungerar bibliotekets webbplats på samma sätt som Södertörns högskolas webbplats. Publiceringsverktyget som används heter P3. Navigationsprincipen bygger på en "platt struktur", det vill säga inga djupa nivåer. Tanken är att informationen ska finnas lättillänglig och besökare ska slippa leta bland sidor på olika nivåer.

Hitta på webbplatsen

Bibliotekets webbplats består av en startsida som innehåller länkar till olika tjänster, nyheter osv. Här finns även länkar som leder vidare till en undernivå som i sin tur har en egen meny.  Webbplatsen har två avdelningar med målgruppsspecifik information, "Mer för dig som är lärare" och "Mer för dig som är forskare". Dessutom finns avdelningen "Sök- och skrivhjälp" med tips och information om att skriva uppsats och söka information.

Startsidan

Här följer en kortare beskrivning av startsidan med tillhörande bild/skärmdump.

 

 

 Skärmdump på bibliotekets svenska portalsida.

 (Bilden ovan är ett montage)

En förklaring av bokstäverna och pilarna ovan

A: Inbyggt i huvudmenyn finns en så kallad "Megadropdown"-meny. Dess funktion är att ge snabbtillgänglig åtkomst till vissa sidor i webbstrukturen. Den fälls ut när pekaren hålls över den lilla pilen till höger om menytexten "Bibliotek".

B: Högst upp på sidan finns en sökruta där du kan skriva in ord för den typ av information du söker på webbplatsen. Det är annat sätt att navigera på vår webbplats.

C: Sökrutan för våra resurser är centralt placerad, i mitten av startsidan. Här söker du i bibliotekets sökverktyg SöderScholar, som samlar flera olika resurser. I SöderScholar kan du söka olika typer av material. Via länken Fler resurser A-Ö når du andra informationskällor.

D: Överst till höger finns ett bildspel som visar några utvalda nyheter eller tips från oss på biblioteket. Det är också här du hittar det senaste inlägget från "Karins blogg". I bildspelet bläddrar du manuellt genom pilarna. Det går också att hoppa till andra bilder genom att klicka på de små "rutorna".

E: Under SöderScholar-sökrutan finns de senaste nyheterna, "Biblioteksnyheter". Du kan prenumerera på nyheter från oss genom RSS-funktionen.

F: Här visas när biblioteket har öppet. Här finns även en länk vidare till alla öppettider (exempelvis om det är en speciell helgdag)

G: Mitt på startsidan finner du våra "gör-det-själv-tjänster" samlade i en lista. Länkarna till tjänsterna är formade som ikoner. Du kan välja om du exempelvis vill hantera dina lån, boka grupprum eller publicera din uppsats.

H: Menyn "Om biblioteket", som ligger till höger, innefattar länkar till mer information. Om du väljer att klicka dig in på någon av dessa länkar kommer du till en undernivå med nya menyrubriker för respektive område. Här finns även länk till vår "Sök- och skrivhjälp" som är speciellt  riktad till dig som är student.

I: Under "Om biblioteket"-menyn finns ingångar till sidor med information specifikt riktad till dig som är lärare eller forskare.

J: Längst ner hittar du vår boksnurra, ett urval av böcker som du kan låna hos oss. Boksnurran byter tema då och då.

 

In English

Webbplatsen finns även på engelska. I stort sätt alla sidor på webbplatsen har en engelsk motsvarighet. Du kommer till de engelska sidorna genom att välja länken "In English" som du hittar överst i högra hörnet på startsidan.

De engelska sidorna utgår från högskolans webbplats. Det innebär att om du befinner dig på bibliotekets webbplats och väljer "In English" kommer du hamna på högskolans engelska webbplats. Därifrån kan du ta dig vidare till bibliotekets engelska sidor.

Mobilanpassad webbplats

Det finns en mobil version av bibliotekets webbplats, vilken du når genom att besöka vår webbplats med en mobil. Omdirigeringen sker automatiskt. Du kan från den mobilanpassade webbplatsen gå tillbaka till webbversionen. Det innebär att du för en period framöver inte kommer att omdirigeras till den mobila versionen. Istället visas då en länk till den mobila webbplatsen ovanför det övriga innehållet på webbplatsen.

Det är endast från bibliotekets webbplats som omdirigeringen sker. 

Innehållet på den mobilanpassade webbplatsen är ett urval av bibliotekets mest använda tjänster samt information om öppettider, kontaktinformation och hur du hittar till biblioteket. Här hittar du även vår chatt. Tjänsterna är i sin tur till viss utsträckning mobilanpassade.

"Boksnurran"

På vår "Boksnurra" lyfter vi fram ett urval av bibliotekets böcker, både e-böcker och tryckta. Böckerna visas upp med omslag och är kopplade till SöderScholar. Du kan enkelt du se om boken är tillgänglig eller reservera den. Syftet med "Boksnurran" är att presentera ett urval av bibliotekets böcker på ett mer visuellt sätt.

"Boksnurran" är placerad längst ner på bibliotekets startsida (samt på engelska startsidan) och den återfinns även på bibliotekets Facebook-sida.

Om att dela

Längst upp på varje sida finns en dela-länk i form av en symbol och texten "Dela". Genom att klicka på den kan du enkelt dela och tipsa exempelvis dina vänner om information och material på vår webbplats.

Du kan dela sidorna till exempelvis:

  • Facebook
  • Google +
  • Twitter
  • E-post

JavaScript

För att komma åt flera av bibliotekets tjänster och använda sökfunktionen (SöderScholar) måste JavaScript vara påslagen. Detsamma gäller för många av bibliotekets tjänster. Läs mer om webbplatsen och tillgänglighet.

Värdegrund

Webbgruppen har arbetat fram en värdegrund som ska genomsyra bibliotekets webbplats. Värdegrunden baseras på följande fem ledord:

  • Inkluderande
  • Levande
  • Vägledande
  • Personligt bemötande
  • Innovativ

Värdegrunden i sin helhet kan du läsa här:  Värdegrund Södertörns högskolebiblioteks webb_2011_2.0.pdf

Hur vi arbetat fram webbplatsen

År 2011 fick Södertörns högskola en ny webbplats. Biblioteket bildade en webbgrupp som diskuterade och arbetade fram en ny struktur, innehåll, form och tekniska lösningar för bibliotekets webbplats. Vi genomförde användarundersökningar och tog fram en värdegrund för webben.

Webbgruppen samarbetade även med högskolans Kommunikationsavdelning (dåvarande Avdelningen för information och kommunikation)

Läs mer om hur vi arbetade fram den nya webben.

 

Synpunkter på webbplatsen

Vi tar gärna emot synpunkter på webbplatsen för att ständigt bli bättre.
Har du idéer, frågor eller upptäckt något som inte fungerar på webbplatsen? Fyll gärna i formuläret nedan.

Tack!

Förbättringsförslag till webbgruppen